Blogit Kunnanvaltuutettujen Blogi

Valtuusto vaikuttaa ihmiseen, monella tavalla

Kun aloitin neljä vuotta sitten valtuutettuna, en totta puhuakseni tiennyt, mitä työ tuo tullessaan. Kävin tutustumassa muutamaan valtuuston kokoukseen, ja haastattelin kunnanvaltuustossa olevia. Ajattelin, että noh, ainakin tutustun ihmisiin ja saan tuntumaa kunnan tilasta ja päätöksenteosta. Voin vaikuttaa asioihin.

Kaikki kolme asiaa toteutuivat. On ollut hienoa tehdä näiden kaikkien 34 kanssavaltuutetun ynnä varahenkilöidensä ja lautakunnan jäsenten kanssa yhteistyötä. Kaikesta ei olla samaa mieltä, mutta asiat riitelevät, eivät ihmiset. Päätösten jälkeen on jatkettu taivalta, vaikka päätös ei itseä miellyttäisikään, ja toisaalta hyvät ideat ovat voineet tulla ihan toisesta ääripäästä puoluekarttaa katsottaessa. Silloin itselle ei ole ollut merkitystä sillä, kuka ehdotuksen tekee, kunhan se on omasta mielestä kannatettava.

Harrastan savikiekkojen ampumista. Yhteistä kuntapäättämiselle ja savikiekkojen ampumiselle on se, että pitää olla juuri oikea määrä ennakkoa. Joskus paljon, joskus ei lainkaan. Jos on myöhässä, sen näkee vasta laukauksen jälkeen.

Hyvästä intuitiostakaan ei ole haittaa. Isoissa hankkeissa ennakon ottaminen voi olla riski tai siunaus. Etukäteen sitä on vaikea tietää, mutta aavistus siitä voi olla. Lopputulosten katsominen voi olla katkeraa – aivan kuten väärän tukkimitoituksen tuomat harhalaakit, syyn selvittyä ampumakisojen jälkeen. Muutokset muutosten ilosta voivat olla tappiollisia. Kokeilunhalulla kun on pienessä kunnassa rajansa. Meillä se raja lienee kesätoritapahtumien paikkeilla, joku voisi vetää keskusteluun Silmänkannonkin. Aika näyttää.

Vaikeinta päätöksenteossa ovat ne faktat, että muuttuvia palasia on niin paljon, ja että kenelläkään ei ole kristallipalloa. Historia, yleinen kehitys maan- ja maailmanlaajuisesti sekä oma perehtyneisyys taustoihin antavat suuntaviivaa, mutta eivät takaa mitään.

Toinen vaikea asia on tulkinnanvaraisuus. Mielestäni valtuutetun ei tarvitse olla ammattipoliitikko esittelytekstejä lukiessaan, eikä pitäisi olla tarvetta myöskään lakimiehen apuun tilkitessä esitysten tulkinnanvaraisuutta. Puheenvuoroissa käy ilmi, mitä pohja- tai muutosesityksillä haetaan, ja aina saa kysyä, jos ei joku asia käy esittelyistä ja puheenvuorosta selville. Pyrkimyksenä on aina kirjata esitykset niin, ettei niihin jää mahdollisuutta spekuloinnille tai erilaisille tulkinnoille. Tämän eteen pitää jatkossakin tehdä töitä, virkamiesten ja luottamushenkilöiden yhteistyöllä.

Tästä kaikesta huolimatta – ja myös sen vuoksi – olen tyytyväinen nähdessäni monen uudenkin kasvon lähtevän ehdolle tuleviin kuntavaaleihin. Valtuusto vaikuttaa ihmiseen; sekä siihen osapuoleen, keneen päätökset vaikuttavat, että valtuutettuun, joka oppii jatkuvasti uutta. Luottamustehtäviin osallistumisen pitäisi melkeinpä olla kansalaisvelvollisuus edes kerran elämän aikana, niin paljon silmät aukeavat ja uutta sisäistää. Vastuunkanto ja vaikuttaminen on tehokkaampi tapa muutokseen, kuin kylillä huutelu.

Tahto meillä kaikilla on parempaan arkeen Lopella. Joskus se vaatii oman agendan sivuuttamista ja kaverin hiileen puhaltamista.

Outi Kekki, vihreiden kunnanvaltuutettu


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 0 Kyllä 2 Ei 0

Kommentit on suljettu.