• KARTAT REITILLE TULOSSA VUODEN 2023 LOPPUUN MENNESSÄ
  • Luutalammen ympäri ei ole suositeltavaa kulkea lintujen pesintä aikana. Valitsethan vielä reitin toisaalta. (reittiä ei ole merkattu)

Komion luonnonsuojelualueella kulkee kolme ympyräreittiä, jotka lähtevät Luutasuon pysäköintialueelta (Luutasuo 243).

ESTEETÖN SAMO

Reitille saavutaan Pilpalantieltä, jonka jälkeen ajetaan metsäautotietä noin 2,5 km parkkipaikalle asti. Esteettömät parkkipaikat sijaitsevat esteettömän käymälän vieressä parkkipaikan päädyssä. Reitille lähdetään huussin takaa metsäautotietä pitkin n. 60 metriä, reitti on merkitty maastoon vastapäivään vaativan esteettömän reitin merkeillä, opasteissa ei ole pistekirjoituksia. Reitti on 1 km mittainen vaativa esteetön reitti. Reitin maasto on rakennettu murskepohjainen reitti, jonka päälle on tehty 0-8mm kivituhka kerros. Polun leveys on noin 1,2 metriä. Reitin alussa on alamäki rannan suuntaan, jossa voi tarvita avustajaa. Rantareitin osuudella on kolme levähdyspaikkaa, joiden yhteydessä on muutamia penkkejä maisemien katselua ja jopa mato-ongella kalastamista varten. Murskepolulta saavutaan esteettömälle sillalle, jota pitkin pääsee taukopaikalle asti. Taukopaikalla on esteetön tulentekopaikka, tulisija on maan tasolla. Taukopaikalta reitti palaa takaisin samaa mursketietä ja pitkospuu siltaa pitkin. Sillan jälkeen reitti jatkuu murskepolkuna aina metsäautotielle asti, ennen metsäautotielle pääsyä on ylämäki, jossa voi tarvita avustajan avustusta. Reitti jatkuu metsäautotietä pitkin aina parkkipaikalle takaisin. Huomioitavaa on, että reitin varrella on ylä- ja alamäkeä sekä vaativalla esteettömällä reitillä pinnanmuodot ovat vaihtelevat ja sääolosuhteet asettavat omat haasteet reitille. Jos liikut apuvälineen kanssa voit tarvita reitillä avustajaa. Pyörätuolilla liikkuvalle on hyötyä isoista etupyöristä tai jopa nokkapyörän käyttämisestä. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

Apuvälineitä on mahdollista vuokrata mm. SOLIAN ja MALIKEN kautta
SOLIA (paralympia.fi)
Toimintavälineitä | Tukiliitto

PIKKU SAMO

Reitti on 3,5 km mittainen lapsiperheille sopiva reitti. Maasto on vaihtelevaa harjumetsää ja puustoista suoaluetta. Reitin varrelta löytää myös kulotettua metsää. Reitin viitoitus on merkitty myötäpäivään keltaisilla pyöreillä muovilätkillä.

LUUTAHARJUN SAMO

Reitti on noin 6,5 km mittainen rengasreitti. Maasto on vaihtelevaa harjumetsää, suoalueita, jyrkkiä nousuja ja laskuja, reitillä pääsee myös erämaan tuntumaan Luutalammin alueella. Reitiltä löytyy myös kulotettua metsää. Reitillä on jyrkkiä portaita ja pitkoksia suoalueilla. Vuoren päällä on penkki levähdystä tai vaikka maisemien ihastelua varten. Reitin viitoitus on merkitty myötäpäivään sinisillä tolpilla käpymerkeillä ja risteyksissä viitoitus Samo.

Parkkipaikan läheisyydessä on tulentekopaikka ja kuivakäymälä.

Parkkipaikat:

Komion luonnonsuojelualueella Samon reitistöillä on parkkipaikkoja seuraavalla tavalla.
Pilpalantien varressa: usein patikoijat, maastopyöräilijät sekä hiihtäjät käyttävät tätä parkkipaikkaa
Luutalammilla: Parkkipaikkaa käyttävät Luutaharjun Samon, Pikku Samon ja Esteettömän Samon kävijät, Esteettömän Samon parkkipaikka (tasainen) on huussien vieressä.
Hirvenharjuntien parkkipaikka: Maastopyöräilijöiden, polkujuoksijoiden ja patikoijien lähtöpaikka
Kalamajan kämpän parkkipaikka: Kalamajan Kämpän vuokraajat hyödyntävät Kämpän läheisyydessä olevaa parkkipaikkaa

Huomaathan, että talvella Pilpalantien puomi on suljettu aina hiihtolatujen ja tien routimisen aikana. Autot voi tällöin jättää Pilpalantien varressa olevalle parkkipaikalle, sieltä reiteille on noin 2,3 km. Luutaharjun reitistölle vievä Pilpalantien portti on avattu 16.5.2022, Luutasuontietä pääsee ajamaan n. 2,3 km Luutalammin parkkipaikoille asti. Loppu osa tiestä on vielä autoliikenteeltä suljettu, kelirikon vuoksi, huomaathan, että kauimmainen portti on suljettuna. (päivitetty 17.5.2022)

Talvella alueelle tehdään noin 20 kilometriä hiihtolatuja.

Luutaharjun alueen reitit ovat osa Hämeen Ilvesreittiä, joka on yli 200 km:n mittainen Riihimäen, Lopen, Tammelan ja Hämeenlinnan alueilla kulkeva yhdysreitti (hameenvirkistysalueyhdistys.fi). Hämeen Ilvesreitti on merkitty keltaisin merkein ja Ilves-tunnuksin.

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 7 Ei 0 Kyllä 7 Ei 0