Kulttuuri Kulttuuri- ja vapaa-aika Yleinen

Turkhaudan markkinat 400 vuotta

Turkhaudan kylä juhlii 400 vuotta sitten saatua markkinapaikkaoikeutta heinäkuun viimeisenä viikonloppuna la 26.7.2014 markkinoilla sekä monipuolisella ohjelmatarjonnalla.

Turkhauta on tunnettu vuosisatoja kievarikylänä ja turkisten markkinapaikkana edullisen sijaintinsa vuoksi vanhan Helsinki – Hämeenlinna maantien varressa. Turkhaudan markkinoiden synnyn alkujuuret juontuvat maakaupan aikaan, josta esivalta käytti salakaupan nimeä. Salakauppa oli kasvanut kasvamistaan yhdessä keskuskylien vaurastumisen kanssa. Hämeen vaurastumisen myötä helsinkiläiset saivat vuonna 1614 oikeuden Hausjärven Turkhaudan markkinoiden järjestämiseen yksinoikeudella.

Perinne on jatkunut näihin päiviin saakka vaikka markkinoita ei ole ollut joka vuosi. Vuodesta 2009 lähtien heinäkuun viimeisenä viikonloppuna on järjestetty Miinan markkinat Monttu Soikoon! festivaalien yhteydessä. Myös tänä tulevana kesänä on markkinoilla myynnissä leivonnaisia, käsitöitä, paikallisten viljelijöiden tuotteita sekä erilaisia lahjatavaroita. Tapahtumassa on myös esillä kotieläimiä, vanhoja traktoreita sekä muita vanhoja kulkuneuvoja.

Markkinoiden yhteydessä on monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille Miinan montussa, Turkhaudan seurojen talolla ja sen ympäristössä. Lapset voivat tavata kiltin Kiimamäen kummituksen seurojen talon kummituskierroksella. Keppihevosilla voi osallistua esteratakilpailun. Suunnitteilla on myös lastennäytelmä ja lasten musiikkiesitys. Turkhaudan järven luontopolulla sekä lintutornissa tutustut alueen runsaaseen linnustoon luontoasiantuntijan opastuksella. Reservin ratsastajilla on työnäytös sekä hevosen varustaminen entisajan sotaan. Historiikkisen esittävät Silmun Sylvit. Muutaman kilometrin päässä voit tutustua Anne ja Pekka Meren koti- ja maatalousmuseoon. Hausjärven vahvin kylä kilpailu jatkuu. Löytyykö Turkhaudan kylälle voittajaa?

Markkinoiden päätteeksi Miinan montun kesäteatteri esittää Risto Aution Väärät Tädit komedian Rosa Aution ohjauksella. Runsaan ohjelmatarjonnan vuoksi Monttu Soikoon! festivaalit vetää henkeä ja on tänä kesänä tauolla.

Järjestelyistä vastaavat Ns Silmu, Piirivuoren kyläyhdistys, Turkhaudan Metsästysyhdistys, Hausjärven Pohjoinen maa- ja kotitalousseura, Riihimäen Luonnonsuojeluyhdistys ja Reservin ratsastajat.

Lisätietoja

Juhani Ahtinen
NS Silmun sihteeri
040 833 0641
juhani.ahtinen@hotmail.com

Eva Raatikainen
Piirivuoren kyläyhdistyksen sihteeri
050 406 0103
eva.raatikainen@saunalahti.fi


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.