Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Päivitetty 30.12.2021
 

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna 2020 uuden koronaviruksen aiheuttama tartuntatautiepidemia (COVID-19). Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Monien oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita.

Kunnan johtoryhmä seuraa viranomaisten tilannearvioita ja suosituksia viikoittain ja päättää toimenpiteistä niiden mukaisesti. Kunta tiedottaa mahdollisista muutoksista verkkosivujen lisäksi sosiaalisen median kanavissa (Facebook ja Twitter). Pyydämme seuraamaan aktiivisesti näitä kanavia. Lisäksi perusopetuksen ja lukioiden oppilaille, opiskelijoille ja huoltajille tiedotetaan Wilman kautta.

Suomen hallituksen linjauksista ja voimassa olevista rajoituksista voit lukea valtioneuvoston verkkosivuilta. Etelä-Suomen aluehallintoviraston koronalinjaukset ja päätökset löytyvät aluehallintoviraston verkkosivuiltaKanta-Hämeen sairaanhoitopiirin verkkosivuilta löytyy maakunnalliset linjaukset ja suositukset. Lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronaa käsitteleviltä verkkosivuilta löytyy runsaasti ohjeita ja tietoa koronaviruksesta ja sen ehkäisystä. Koronavirustartuntaa voi ehkäistä pesemällä käsiä, huolehtimalla turvaväleistä ja käyttämällä maskia.

Koronarokotukset Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeessä rokotukset etenevät Suomen koronarokotusstrategian ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemien linjausten mukaisesti. Lue tarkemmin THL:n verkkosivuilta.  Rokotusaikataulut löydät Kanta-Hämeen koronarokotukset -sivustolta, jota päivitetään aina tilanteen muuttuessa ja aikataulujen täsmentyessä.

Rokotuksiin tulee varata aika etukäteen Kanta-Hämeen kuntien yhteisen koronarokotussivuston kautta www.koronarokotuksetkantahame.fi tai puhelimitse 019 758 5701. Riihimäen seudulla rokotuksista vastaa Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä.

Koronatodistus eli koronapassi

EU:n koronatodistus sisältää 

  • todistuksen koronarokotuksesta
  • todistuksen koronatestituloksesta
  • todistuksen sairastetusta koronavirustaudista

 Koronatodistuksen saa käyttöön Omakanta -palvelusta

EU:n koronatodistuksen voi tulostaa tai tallentaa puhelimeen  kirjautumalla Omakanta-palveluun 
Tarvittaessa toisen henkilön voi valtuuttaa käyttämään Omakantaa omasta puolestaan.

  • Jos rokotustietosi eivät näy Omakannassa, ota yhteys omalle terveysasemalle. Rokotustietojen kirjaamisessa voi olla virheitä, joiden selvittäminen ei tapahdu hetkessä. Varaudu odottamaan 1 – 2 viikkoa.
  • Jos et voi käyttää Omakanta -palvelua, ota yhteyttä omaan tiimiin tai Riihimäen vastaanoton toimistoon (Kontiontie 77, Riihimäki), avoinna klo 8.00 – 14.00.
  • Terveydenhuollon käytössä on tilapäinen kansallinen tulostus- ja kirjaamispalvelu. Palvelun avulla voidaan tulostaa EU:n koronatodistuksen paperiversio myös niille henkilöille, jotka eivät käytä Omakanta -palvelua.

Lisätietoja koronatodistuksesta THL:n verkkosivuilla: Todistus koronarokotuksesta
Tallenna tai tulosta todistus itsellesi Omakannasta: Koronatodistus

Kun haluat tietoa viruksesta tai epäilet sairastuneesi

Sairastuneiden oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, suolisto-oireet ja päänsärky. Oireiden rajuus vaihtelee suuresti täysin oireettomasta tartunnasta tehohoitoa vaativaan sairauteen. Mikäli sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, ota yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse.

Koronan oirearvio on mahdollista tehdä myös Omaolo-palvelussa.

Terveyskeskuksen sivuilla asiakkaita palvelee vuorokauden ympäri sähköinen asiakaspalvelija Korona-info chatbot.

Koronavirusta varten on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 029 553 5535. Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Puhelin- ja tekstiviestineuvonnasta saa uudesta koronaviruksesta yleistä tietoa, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Neuvonta on auki arkipäivisin kello 8­–21 ja lauantaisin  9–15. Palvelua saa tällä hetkellä suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

Linkit asiantuntijoiden sivuille

Suomalaiset viranomaiset ovat koonneet verkkosivuilleen runsaasti koronavirukselta suojautumiseen, oireisiin ja hoitoon liittyvää tietoa. Ohessa linkit tärkeimpien tietolähteiden sivuille.

Kanta-Hämeen keskussairaala

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Opetushallitus

Ulkoministeriö

Suomen Pelastusalan keskusjärjestö

Kuntaliitto

Aluehallintovirasto

Kela

YritysVoimala

 

What to do if you suspect having contracted the coronavirus

The symptoms of coronavirus are most often fever, cough, shortness of breath and breathing difficulties.

If your symptoms are mild stay home. If you require treatment always contact the Medical Helpline or the local health services by phone first. You should contact the health services if your overall conditions gets worse or fever or shortness of breath is clearly prolonged.

You can call the Pulssi77 helpline for acute care (019 758 5600) everyday between 8AM and 10PM. During evenings, nights and weekends you can call the emergency aid at the hospital (03 629 4500).

More information in English

Aktuellt om coronaviruset COVID-19 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 3 Ei 6 Kyllä 3 Ei 6