Lordi logo

Lordi - tekijätLordi – Mä oon paha – musiikkikomedia on neljäs Hausjärven Yläasteen ja Lukion oppilaiden esittämä produktio. Aiemmat teokset (Mikä sotku?, Pop-Oz, Hannikaisen baari) ovat olleet suuntaa näyttäviä, onnistumiset ovat nostaneet tekemisen haastetta yhä ylemmäksi ja nyt rima on poikkeuksellisen korkealla. Tällä kertaa kaikki on tehty alusta lähtien itse.

Moni ammattiteatterikaan ei uskaltaisi lähteä tuottamaan musiikki-näytelmää uudella tekstillä, omalla sävellystyöllä… Meillä on kaikki ihka omaa. Edellisen produktion tiimoilta ei ole pöly vieläkään laskeutunut. Keväällä 2003 turkulainen musiikkilukio esitti näytelmämme, tamperelainen ja alavutelainen nuorisoteatteri valmistelevat sen tekemistä ja joulun alla 2003 teksti tilattiin luettavaksi Turun kaupunginteatteriin. Sana on kiertänyt, Hausjärvi ja yllättäen sen Yläaste ja Lukio tunnetaan… musikaaleistaan.

Lordi - infokuvaMe tekijät, niin nuoret kuin opettajatkin, taidamme uskoa asemaamme. Vuosi sitten pidettyyn rekrytointitilaisuuteen saapui n.200 oppilasta, kaikki innosta puhkuen, uutta musajuttua odottaen. Ilahduttavasti suurin osa poikia.
Lordi- mä oon paha käsikirjoitus perustuu järjestämäämme kirjoituskilpailuun. Aiheet liittyivät paikalliseen mytologiaan tai sadunomaisiin tarinoihin ja uskomuksiin. Vanhan kansan suussa Pirun peltona tai Jätin katuna tunnettu vanha jääkauden aikainen rantakivikko Kalliossa, Torholassa sijaitseva pelottava Tohtori Kahelinin kummitustalo sekä Hausjärven maan uumenissa kulkeva Päijännetunneli kirvoittivat 80 tarinaa, joista kymmenen palkittiin. Voittajat muodostivat käsikirjoitus-ryhmän, joka työskenteli vuoden verran, tuloksena näytelmä Lordi- mä oon paha. Kirjoittajat ahersivat lisäksi sanat lauluihin, jotka musiikinopettaja Jukka Palonen yhdessä omien oppilaiden kanssa sävelsi. Lordi- mä oon paha on samalla osa Eu-rahoitteista Comenius-projektia, jossa Hausjärven Yläaste ja Lukio on mukana. Näytelmämme taltioidaan ja esitetään projektin sisällön mukaisesti Unkarissa, Italiassa ja Portugalissa olevissa niissä kouluissa, jotka ko. projektiin kuuluvat.

Lordi - näyttelijätLordi- mä oon paha on määritelty musiikkikomediaksi. Yhtälailla se voisi olla dekkari tai kummitustarina. kohderyhmämme on perhe. Pienempiä säikyttelemme, nuorisolle tarjoamme rokkia ja räppiä ja aikuisille huumoria. Näytelmämme pohtii kateutta ja sen aiheuttamaa pahuutta. Taika on saanut satumaailman sekaisin, ihmisiä muistuttavat olennot käyttäytyvät väärin, itseään vastaan. Kenenkään ei ole hyvä olla, ei edes pahan, jota valta ja menestymisen himo ruokkii. Vallan himo on sokeutta, joka ajaa ihmisiä konflikteihin, pahimmassa tapauksessa kansoja sotiin. Ihminen, joka ei hyväksy itseään, ei pysty hyväksymään muita. Sellainen ihminen ei myöskään hyväksy erilaisuutta eikä kykene vastaanottamaan toisten häneen kohdistuvaa hyväksyntää. Epäluulo syö järjen ja loogisen ajattelun. Näytelmämme sanoma on yksinkertainen; hyväksy itsesi sellaisena kuin olet.

– Risto Autio

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0