Yleinen

Kunnanjohtajamme puhe puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4.6.2019

Hausjärven kunnanjohtaja Pekka Määttänen oli kutsuttuna puhujana Pohjois-Uusimaan Perinnealueen sotiemme Veteraaneille 4.6.2019.
Uudenmaan Sotaveteraanipiirin alueella on sovittu, että piiri jaetaan neljään sotiemme 1939-1945 perinneyhdistyksen alueeseen. Pohjois-Uusimaan alueeseen kuuluvat Nurmijärvi, Hyvinkää, Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi.

Suomi on puolustamisen arvoinen maa!

Arvoisat Pohjois-Uusimaan perinnealueen sotiemme veteraanit, puolisot, lesket ja muut läsnäolijat

Kiitokset kutsusta tulla viettämään kanssanne lippujuhlan päivän lounastilaisuutta.
Noin kolmetoista vuotta sitten Askaisten kunnanjohtaja sain idean Askaisten ritaripuistosta joka kunnioittaisi Mannerheim-ristin ritareita ja heidän kauttaan koko veteraanisukupolvea. Askaisten ritaripuisto perustettiin ideastani ja aloitteestani 2.6.2007 Mannerheim-ristin ritareiden ja kaikkien veteraanien kunniaksi – ns. perintönä jälkipolville.

Minulla on ollut ilo ja kunnia tuntea ja keskustella Mannerheim -ristin ritareiden kuten Onni Määttäsen, Heikki Nykäsen, Tuomas Gerdtin, Pentti Iisalon ja Adolf Ehrnroothin kanssa. Hienoja, vaatimattomia ja isänmaallisia miehiä, joille olemme paljon kiitollisuuden velassa.

Mieleeni tulee usein jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin sanat: ”Kansa joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttään, eikä ole valmis rakentamaan tulevaisuutta varten.”
Tämän johdosta koulussa historian ja menneisyyden tutkiminen ja opiskelua pitäisi olla suuremassa arvossa tänä päivänä.

Mutta mitä oikeastaan on itsenäisyys? Te kyllä tiedätte sen merkityksen! Uskon että nykynuorison keskuudessa itsenäisyyden merkitys tuntuu usein olevan hieman häilyvä. Sen sijaan itsenäistyminen omassa elämässä on ajankohtaista ja sen merkitys on helppo ymmärtää.

Itsenäisyys on myös vapautta. Se on vapautta tehdä omat valintansa. Se on vapautta toimia niin, kuin itse parhaaksi katsoo ja määritellä itsensä niin kuin haluaa, jos haluaa määritellä. Se on vapautta suunnitella elämäänsä tai olla suunnittelematta, ja vapautta haaveilla ja toteuttaa haaveitaan. Se on vapautta tehdä itse omat virheensä ja oppia tai olla oppimatta niistä.

Suomen itsenäisyys ei kuitenkaan tarkoita sitä että täällä olisi kaikki hyvin. Vaikka Suomi on jo hyvinvointiyhteiskunta , meillä on vielä paljon parantamisen varaa.  Minua on eniten huolestuttanut nuorten työllisyys ja sen kehittyminen. Yhteiskuntamme ei kestä yhtään työtöntä tai syrjäytynyttä nuorta.

Hyvät kuulijat,

Olemme jälleen uudessa vaiheessa, on syntymässä uusi tilanne ja kuva. Se ei ole vielä valmis. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla niin toivoton kuin näyttää. Suomen historia on tarina sitkeydestä ja selviytymisestä. Suomi on edelleen hyvä maa, suomalaiset ovat edelleen hyvin koulutettu, osaava, kielitaitoinen ja taitava kansakunta. Meillä on toimiva infra, puhdas luonto, hyvät rakennukset ja yhteydet. Uskon että jälleen kerran suomen nuoriso osoittaa meille tien kohti taloudellista hyvinvointia ja kasvua!

Meillä on syytä olla onnellisia näistä mahdollisuuksista, jotka meille on annettu. Emme saa unohtaa edellisten sukupolvien puurtamista maamme hyvinvoinnin eteen, sillä me voimme itsekin kantaa kortemme kekoon. Voimme aloittaa pienistä asioista –toisten auttamisesta, suvaitsevaisuuden puolustamisesta ja kiitollisuudesta. Melkein viisi ja puoli miljoonaa pientä tekoa tuottavat varmasti suurta edistystä.

Meillä jokaisella niin vanhalla ja nuorella on oma paikkamme uuden kasvun syntyessä. Jokainen voi olla rohkaisija ja kannustaja toiselle ihmiselle. Jokainen voi ottaa vastuuta ja toimia vastuullisesti. Yhteinen isänmaa tarvitsee taas rakentajiaan, siis meitä suomalaisia. Hyvää lippujuhlan päivää Teille kaikille!

Pekka Määttänen
Hausjärven kunnanjohtaja

 

 

 


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.